Kuka se MIPS on? – MIPS kypärät

MIPS Kypärät: Nykyään yhä useamman kypärän ominaisuuksiin on liitetty lyhenne MIPS. MIPS lyhenne tulee lontoon kielen sanoista Multi-directional Impact Protection System. Ominaisuuden tarkoituksena on lisätä kypärän suojauskykyä iskuissa, joiden seurauksena päähän kohdistuu pyörimisliikettä.

MIPS kypärän rakenteelle on tyypillistä erillinen, pienikitkainen sisäkuori, joka mahdollistaa kypärän pienen pyörimisliikkeen pään ympärillä. Yleensä pyörimisliike on noin 10-15 millimetriä suuntaansa. Tämän pienen pyörimisliikkeen on tarkoitus ohjata tietyn tyyppisten iskujen haitallinen pyörimisenergia muualle ja vähentää näin aivokudoksiin kohdistuvaa rasitusta.

Giro Source MIPS

Voisi siis sanoa, että MIPS on kypärässä oleva “lisävaruste”, joka suojaa tietyn tyyppisiltä iskuilta. Euroopassa myytävien kypärien tulee olla EU-tyyppihyväksyttyjä ja läpäistä EN1078 standardin vaatimukset liittyen päähän suuntautuviin iskuihin. MIPS ominaisuus parantaa siis entisestään kypärän suojaavia ominaisuuksia. Kypärän hankinnan kannalta suosittelisin MIPS kypärän valintaa erityisesti silloin kun kypärää käytetään lajissa jossa kaatumisia ja iskuja tapahtuu, kuten vaihdikas maastoajo. Usein lajit, joissa suoritetaan hyppyjä tai temppuja ovat kaatumisen kannalta riskialttiimpia.

Oheisella videolla on kuvattu MIPS rakenteen toimintaperiaatetta.

[Lähde: Giro – giro.com ja video Youtube – MIPS Protection]

Kypärään suuntautuvat iskut saattavat olla todella voimakkaita. Ulkopuolinen isku painaa kypärää päätä vasten lujasti. Tällöin kypärän ja pään välinen kitka saattaa kasvaa niin suureksi, että kypärä ei pääse liikkumaan päässä yhtään. Iskusta tuleva kiertoliike kohdistuu näin myös päähän ja aivoihin. MIPS on suunniteltu juuri tätä varten. MIPS päästää kypärän kiertymään noin 10-15 millimetriä suuntaansa. Tämän on testattu vähentävän huomattavasti kiertovoiman kohdistumista päähän ja aivoihin.

MIPS teknologian takana on rutkasti tutkittua tiedettä. MIPS ominaisuuden voi löytää useilta eri kypärämerkeiltä niin pyöräilyyn, lasketteluun kuin muuhunki urheiluun. MIPS kuori lisää myös usein kypärän käyttömukavuutta parantamalla kypärän istuvuutta päähän. MIPS onkin usein integroitu säädettävään otsapantaan, jolloin kypärän saa säädettyä käyttäjälle parhaiten istuvaksi. Lisäksi MIPS parantaa kypärän hengittävyyttä, jolloin kypärää on mukava käyttää myös pidemmillä ja lämpimilläkin säillä. Kypärän koko vaikuttaa myös olennaisesti kypärän turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen. Kannattaakin ennen ostoa tutustua kohtaan Koon Valinta.

[Lähde: www.mipsprotection.com]

Kypäräkauppa.com ja MIPS kypärät

Meiltä löytyy myös useita MIPS ominaisuudella varustettuja kypäriä. Huippumerkeiltä kuten GIRO ja BELL löytyy MIPS kypäriä eri hintatasosta. Katso valikoimamme MIPS kypärät alta ja valitse itsellesi sopiva.